dinsdag 21 april 2015

Getuigenis


Getuigenis. Onder deze titel plaatste Kristof Coppens (restaurant Apriori) een lang verhaal op facebook dat veel aandacht trok. Nu de black box kassa nadert en hij nu al rond zich heen ziet gebeuren, maakt hij zich grote zorgen over het voortbestaan van de Belgische horeca. Huurcontracten worden niet verlengd, het aantal openingsdagen wordt verminderd, openingsuren worden beperkt, personeel wordt afgedankt. Het is nu al duidelijk dat ons een bloedbad staat te wachten. De regering heeft steeds beloofd dat er voldoende compenserende maatregelen zouden komen, maar doet het niet. Behalve dan enkele symbolische maatregelen die, als je ze uitrekent, een sigaar uit eigen doos blijken te zijn.
Kristof doet een berekening die alles duidelijk maakt.
Neem als voorbeeld een dagschotelrestaurant, dat is als voorbeeld het meest overzichtelijk. Als uitbater neem je het uiterste minimum aan personeel aan: 1 kok, 1 kelner en 1 afwasser/poetser. Zelf werk je natuurlijk ook volop mee. De zaak is 5 dagen per week open en het personeel doet geen overuren. De loonkost per week bedraagt 3 x 38 uur x 29 euro maakt 3.306 euro in totaal. Zelf werk je helemaal gratis. We hebben op school geleerd dat personeelskosten 33% van de omzet bedragen. Inclusief btw heb je dus een omzet nodig van 11.821 euro per week. Kristof gaat verder. De prijs voor de dagschotel bedraagt 12 euro en gemiddeld nemen de klanten er 4 euro aan drankjes bij. Om de loonkosten te kunnen betalen moet het dagschotelrestaurant daarom wekelijks 739 klanten bedienen, ofwel 147 per dag. Hoe zou je dat doen met 1 kok, 1 kelner en 1 afwasser? Het is gewoonweg absurd uiteraard. In het onmogelijke voorbeeld dat Kristof geeft, is hij uitgegaan van een "ideale" situatie. Want er is niemand ziek of op bevallingsverlof en er wordt niet gewerkt op feestdagen die meer kosten. De kok moet overigens niet alleen 147 klanten per dag bedienen tegen een ongekend laag netto loon, nee, hij moet ook een bende haccp administratie doen.
Het is daarom dat de horeca altijd creatief is geweest bij het uitbetalen van overuren, het is gewoon een overlevingsstrategie. Hoe moet het nu verder? Moet de prijs van de dagschotel verdubbelen? Dat zou de regering graag willen omdat er dan meer btw inkomsten zijn, het publiek zal het anders zien. Dus worden zaken gesloten, het aantal openingsdagen en -uren beperkt en personeel afgedankt. Tenzij er een nieuwe creativiteit ontstaat die met de black box moet lachen, zal er inderdaad een bloedbad ontstaan. Belgiƫ zal Belgiƫ niet meer zijn. Bourgondische binnensteden zullen worden verruild voor kale terrassen en leegstand. En de klanten? Ach, die hebben altijd de Quick en McDonalds nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten