woensdag 7 januari 2015

Respect!


Vorige week was ik weer eens op een zeldzaam mooie plek aan de Dordogne waar ik zo graag kom: Le Vieux Logis in Trémolat. Deze Relais & Chateaux en Ami Saisonnier is een droomwereld. Als je door de gigantische tuinen dwaalt, heb je niet het idee dat er buiten de ommuring nog een andere wereld zou kunnen bestaan. Dit ultieme paradijs met zijn sterrenrestaurant en luxe hotelkamers werd met eigen handen gebouwd door Bernard Giraudel toen deze nog jong was. Inmiddels is hij al 90 jaar en hoewel hij kwiek rondstapt en aan elk bevriend tafeltje neerstrijkt om een glas te drinken, heeft hij nu eenmaal een leeftijd waarop je over de toekomst nadenkt. Niet je eigen toekomst, maar die van je prachtige bedrijf. Bernard's vrouw overleed enkele jaren geleden en opvolgers heeft hij niet. In zo'n geval staat een tent meestal te koop. Niet bij Giraudel! Ik was een beetje emotioneel toen ik hoorde wat hij had gedaan.



De allerbeste leidinggevende krachten (Le Vieux Logis telt 70 man personeel) heeft hij alle aandelen van de firma in handen gegeven. De chef, de maître, het hoofd van de receptie, het hoofd van de huishoudelijke dienst, enzovoort, de aandelen werden keurig verdeeld over de 7 mensen die hem het dierbaarst waren, 7 mensen ook die Le Vieux Logis mede groot maakten. Bernard geniet nu als nooit tevoren. Af en toe bemoeit hij zich nog wel een beetje, maar vooral heeft hij nu op zijn negentigste het gevoel op pensioen te zijn. Waarom zou je je tent voor veel geld verkopen als straks je achterachterfamilie ruzie gaat maken over het geld? Dan liever je mensen belonen. Maar meteen ook de toekomst van je droomwereld veiligstellen voor de toekomst. Bernard was zo slim om de aandelen over 7 mensen te verdelen, in plaats van over 2 of 3. Hoe meer mensen de baas zijn, hoe stabieler de bedrijfsvoering wordt. Goed bekeken.
Ik hoop van harte dat de oude Monsieur Giraudel nog vele jaren aan mijn tafeltje komt, een stoel neemt, ongevraagd zijn meegenomen glas vult en een babbeltje maakt over hoe de Périgord vroeger was. Om daarna aan het volgende tafeltje hetzelfde te doen. Respect!

1 opmerking:

  1. Edwin van Outersterpdonderdag, 08 januari, 2015

    Wat een mooi verhaal en wat een fantastisch idee van deze meneer!

    BeantwoordenVerwijderen