zaterdag 10 januari 2015

De black box

Vanochtend had ik een zeer lang telefoongesprek met Ignace de Savoy. Toen bleek dat de Belgische politiek met een black box kassasysteem op de proppen zou komen, richtte deze restaurateur een platform op. Dat deed hij voornamelijk om stoom af te blazen, maar zie, op dit moment telt zijn platform Unie van Zelfstandige Restaurantuitbaters al 2.065 leden. Op facebook zijn heftige discussies van de groep te volgen en ik heb me daarin gemengd.

De feiten in het kort even op een rijtje. De nieuwe regering heeft een wet goedgekeurd: alle horecabedrijven waarvan de omzet voor meer dan 10% uit voeding bestaat, dienen in de loop van dit jaar een kassasysteem te installeren dat gekoppeld is aan een black box. Deze box registreert alle bewegingen, zodat belastingcontroleurs kunnen zien of alle omzet wel wit is. Er komen voor iedereen heel wat investeringen om de hoek kijken en ook zal het de nodige energie vergen. Voor zover het technische verhaal. De intentie van de overheid is duidelijk. Het is een publiek geheim dat er binnen de horeca heel wat zwarte omzet wordt gegenereerd en dat moet maar eens afgelopen zijn. In de aanloop naar de verkiezingen hadden vrijwel alle politieke partijen het hoogste woord. De politici riepen van de daken hoezeer ze met de Belgische horeca begaan waren, hoezeer ook de horeca een wezenlijk en onvervreemdbaar onderdeel uitmaakt van de Belgische cultuur. De politici riepen dat ze best wel begrepen waarom er zoveel zwart geld omging: om zwarte lonen te betalen. Het is vrijwel uitgesloten om alles wit te doen. De Belgische loonkosten behoren tot de allerhoogste ter wereld en de wettelijke regels rond arbeid behoren tot de scherpste van Europa. Kortom zeiden de politici (vóór de verkiezingen) dat er grote maatregelen nodig waren om een "witte" horeca leefbaar te houden. NV-A, de grote winnaar van de verkiezingen, reikte zelfs folders uit waarop duidelijk te lezen stond: er zou absoluut geen black box komen vooraleer er voldoende maatregelen voor de leefbaarheid zouden zijn genomen. De stemhokjes waren nog niet op zolder opgeborgen of de black box was een feit, zonder gekoppelde maatregelen.
Toen ik me voor het eerst in de discussie mengde, was ik nog een beetje naïef. Als de horeca één front vormde, zou het met de black box plannen snel gedaan zijn. Een nieuwe wet die door het volk niet wordt geaccepteerd, zal nooit tot uitvoering komen. Als de voltallige horeca de black box zal weigeren, kunnen de controle instanties moeilijk honderdduizenden boetes en rechtzaken de baas. Dat was inderdaad naïef van mij, want horecamensen zijn zelfstandigen en die vormen geen blok. Bij protestbijeenkomsten die worden georganiseerd, zitten hooguit vijftien mensen in de zaal. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling, want de politiek krijgt daarmee een alibi. "Zie je wel dat het zo'n vaart niet loopt", zullen ze zeggen. "Zie je wel dat de horeca de black box accepteert, er is nauwelijks protest".
Inmiddels stevenen we op een sociale ramp af, waarbij zowel de restaurateurs als het publiek en zelfs het land de dupe zullen zijn. De beroepsvereniging Horeca Vlaanderen haalde gisteren de media om het advies dat zij haar leden geeft:

- Verhoog uw prijzen met 20%
- Ontsla een deel van uw personeel
- Sluit de zaak vaker

Er lijkt niets anders op dit zitten dan opvolgen van dit advies, alles is beter dan een faillissement. Maar besef wel welke impact dit op het land zal hebben. Een grote stijging van de werkloosheid en een publiek dat méér moet gaan betalen voor minder service. Brasseries die gewend waren om aan het einde van de ochtend open te gaan, zullen dat niet meer kunnen. Eetcafé's zullen nog snel even voor de lunch openen, restaurants zullen geen lunch meer bieden of meerdere avonden gesloten zijn. De binnensteden zullen minder gezellig worden. Willen we dat allemaal? Uiteraard niet, niemand zit hierop te wachten.

Nu blijkt dat de horeca niet in staat is om één front te vormen, zullen we het geweer van schouder moeten wisselen. Dat is niet moeilijk. Is het u niet opgevallen dat de politiek zich in stilzwijgen hult en nauwelijks wordt aangesproken? De verkiezingsbeloften van diverse regeringspartijen logen er niet om. Ik stel voor dat we aan actie starten die de politiek voor het voetlicht brengt. Wie van u heeft nog een verkiezingsfolder liggen waarop horecabeloftes te lezen zijn? Wie kan nog digitale beloftes terugvinden? Wie heeft persoonlijk met politici gesproken en wat zeiden ze? Het wordt de hoogste tijd dat we dit samen gaan inventariseren. Als we het publiek confronteren met tientallen verkiezingsbeloftes die na de verkiezingen aan de laars werden gelapt, kunnen we het publiek laten zien wie betrouwbaar is en wie niet. Geloof me, veel betrouwbaren zal u in het Brusselse pluche niet tegenkomen... Vervolgens gaan we er in de aanloop naar de volgende verkiezingen publiciteit rond voeren.

Dus: verzamel aub verkiezingsbeloftes en plaats ze op het platform Unie van Zelfstandige Restaurantuitbaters. Of stuur ze door naar mij, ofwel op deze blog, ofwel op facebook.
Namens het hele land alvast bedankt. We gaan ervoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten