donderdag 9 oktober 2014

Folie betekent Gekte


Waaaaw, wat hebben we een evenement achter de rug! Gedurende de vele, vele jaren dat ik in het gastronomische circus meedraai, heb ik zoiets nog nooit eerder beleefd. Twintig jaar geleden was ik betrokken bij de totstandkoming van de allereerste EFFF en toen had ik ook zo'n euforisch gevoel. Maar de Folie Culinaire 2014 doet dat allemaal verbleken. Er was een zeldzaam mooi en compleet productaanbod, er kwamen beduidend meer bezoekers dan vorig jaar, de sfeer was vanaf het eerste moment warm. Tevredenheid alom bij zowel bezoekers, standhouders als gastchefs. De beurs werd geopend met 50 verschillende champagnes die ik uit mijn privékelder had gehaald. Waarna het geweld in de keuken losbarstte. Kut met peren, lulkoek en klotezooi als wereldprimeurs, gevolgd door grote internationale namen als de noorman Even Ramsvik, de Japanse wonderboy van Parijs Tanaka en de beroemde chocolatier Pierre Marcolini. Een horde Waalse sterrenchefs. North Sea Chef Filip Claeys, het hield niet op. Dan op woensdagochtend, terwijl de wedstrijd om het Glazen Kalf volop bezig was, werd er een echte boksring gebouwd. Dat riep aanvankelijk bij velen vraagtekens op. De ring was voor de Final Pastry Battle, een man tegen man strijd onder toppatissiers uit Italië, Frankrijk, België en Nederland, met Jeroen Goossens als strenge juryvoorzitter.
Het allermooiste compliment dat een culinair evenement kan krijgen, is dat geen enkele standhouder vroegtijdig met inpakken begon, tot op de allerlaatste minuut was het overal gezellig. Super!

Het is nu aan de gezamenlijke teams van Saisonnier en MECC Maastricht om dit in 2015 te evenaren. Met welke gekkigheid (folie betekent gekte) zullen we volgend jaar op de proppen komen? We weten het nog niet, maar het zal gek zijn...


Hier het Ikon koksmes dat de gastchefs als souvernir mee naar huis kregen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten